Szakértői Rovat

Kérdésével forduljon hozzám bizalommal.

Kérdését lentebb, a Hozzászólások-ban írja meg nekünk. Adja meg email címét is, és a válasz megjelenésekor értesítést küldünk.

Picture of Mayerné Vajda Szilvia

Mayerné Vajda Szilvia

Építészmérnök

Vélemény, hozzászólás?

This Post Has 725 Comments

 1. Tóth Gergely

  Üdvözlöm!

  Családi házhoz utólag épített konyha szigeteléséről lenne szó.Az alapja beton ami régen a ház terasza volt és 20cm es ytong lett a falazat. A küső oldalon a kb 65 cm magasságban lett ráültetve az ytong a betonalapra, odabent nagyjából ez a padlószint. Több körülmény miatt(tető túl rövid, gázcsövek kozelsége, stb)csak max 6-8 cm vastag szigetelést lehetne felrakni, a lábazatra kevesebbet, ami grafitosból se túl sok, igaz a 0-ról indulunk. A ház többi részén anno csak 5cm polisztirol-t raktak. A következő kérdések miatt aggódom:

  -az ytong eps-el nem párásodik/vizesedik e? Feltétlenül szükséges lenne a kőzetgyapot?
  -a vékony falvastagság (20cm) miatt nem keletkezik e pára a rétegek között bármilyen szigetelőanyagról van szó?
  -a lábazatra elég lesz e betonhoz 4-5cm xps, és milyen így a hővezetési különbség a beton+xps illetve az ytong+eps között?
  Milyen megoldás lenne jó a körülményeket tekintve? Eltérő tanácsokat kaptam, nem látok tisztán.

 2. Jakab István

  Kedves Szilvia!

  Monolit vasbeton födém alá direkt függesztővel szerelt gipszkarton álmennyezetet milyen minimális távolságra lehet a födémtől szerelni?
  Válaszát köszönöm.

 3. Attila

  Kedves Szilvia.
  Gipszkarton álmenyezetet szeretnék. Kb 10 cm lenne a légrés a gipszkarton és a deszkák között. A kérdésem az lenne hogy tegyek e szigetelést abba a 10 cm be vagy elég ha a padláson van 25cm? A másik kérdès hogy hová tegyek párazáró fóliát? Közvetlenül a gipszkarton fölé vagy a deszkákra amiről leszedtem a nádat mert beázott felújítás közben, vagy a padlásra a szigetelés alá? Válszát előre is köszönöm! Üdvözlettel Attila

 4. Andras

  Kedves Szilvia,
  Elosszor is szeretnek dicseretet mondani azert amiert itt evek ota ingyen szaktanacsokat ad! Bravo!
  A segitseget a kovetkezokben szeretnem kerni. 1930-as hazat ujitunk fel es a fodemszigetelesnel tartunk. A plafonok jo allapotban vannak ugyhogy nem nyultunk hozzajuk. festesen kivul. A retegrend a kovetkezo: vakolat, nad, deszka. gerendak, salaktoltelek a gerendak kozot, salakbeton. A padlas is 95% jo allapotban van felulrol. A terv hogy ket retegben atlapolva 10cm asvanygyapot szigetelest fektetunk le. Amit sehogy nem tudok kitalalni az az, hogy a szigeteles ala (vagyis kozvetlen a betonra a padlason) kell-e barmit raknom? En ugy gondolom a parazaro folia ide nem szabad hogy keruljon mert a fodemen atjovo parat vissza szoritana a fodembe es hosszutavon rongalhatja a gerendazatot. Paraatareszto folia javasolt-e hogy a szigeteles ne a betonra keruljon kozvetlen? Vagy tel;jesen felesleges penzkidpbas? A szigeteles fole mindenkepp rakok paraateresztot, hogy a protol es esetleges befujt hotol megvedjem. Onnek mi a velemenye? Elore is koszonom! Andras

 5. Pál

  Kedves Szilvia!
  Tetőteret szeretnék felújítani. Jelenleg üvegszálas szigetelés párazárással rajta fa lambéria a burkolat. De a sok év alatt már nem olyan szép mint korábban. Tervem szerint erre a technikailag sík fa szerkezetre tennék gipszkarton borítást. Kérdésem tehetem e közvetlen a fára? Kell e újabb párazárás? Esetleg fokozhazom e a szigetelést ha a jelenlegi lambériára 2cm kőzetgyapotot teszek és azt fedem gipszkartonnal?
  Köszönöm válaszát!
  Pál

 6. B Piroska

  Tisztelt Vajda Szilvia!
  Segítségét kérem az alábbi probléma megoldásában.
  Családi házunk tetőterébe a nappaliból vezet fel a lépcső, amelynek a mennyezete (kb. 10 m2) fordítva lett beépítve. Először a lambéria került fel belülről a szarufákra. A szarufák közé párazáró fólia lett fektetve, erre került rá 15 cm üveggyapot paplan, majd a szarufákra a párazáró tetőfólia, utána a cseréplép, aztán a cserepek. Mindez 20 évvel ezelőtt történt. A feljáró belmagassága kb. 5-6 méter és a nappalival azonos légtérben van. Azt gondoljuk, hogy nagy a hőveszteség ezen a területen, ezért szeretnénk a lambéria alá szigetelést feltenni úgy, hogy a lambériát nem akarjuk levenni. Hogyan lehetne ezt megoldani? Köszönöm BPiroska

 7. Mária

  Jó napot!

  Polisztirolt szeretnék rakni a garázs mennyezetére ahol tégla kefni van ami lukacsos.
  Kérdésem,hogy mivel rögzitsem fel a ragasztón kivül.A hagyományos dübel jó lehet?vagy más fajta kell?

  Köszönettel:
  Cserkezovné Mária

 8. Cseszregi János

  Üdvözlöm! Gipszkarton fölött csak 8cm van 5 cm gyapot szigetelésére gondoltam ! És pára zárásként hővisszaverő foliàt ! Mi a véleménye ?!

 9. Bai Tamás

  Üdvözlöm!
  Érdeklődnék,h álmennyezetet szeretnék felrakni,kb 15cm lesz lehozva,a padlás le van szigetelve kőzetgyapottal,a gipszkarton fölé kell tennem párazáró fóliát?
  Köszönöm válaszát
  Tamás

 10. Attila61

  Jò napot.Szeretném megkérdezni hogy kinti nem fűtött padlásfeljáròt vagyis 6m x2m helységet gipszkartonoznánk ès felette kőzetgyapot 10cm és felette deszka kell e közé párazárò fòlia?

 11. Tamás

  Tisztelt Péter! Ne haragudjon, hogy zavarom. Követem a videóit. A szakértelmére lenne szükségem. Eltolt szintes családi házunk mennyezetére szeretnénk gipszkarton álmennyezetet. Az alsó szinten konyha és fürdő van. A felső szinten nappali, háló, mellékhelyiség. Csak a felső szintre tennék pára záró fóliát.Szigetelést nem. Későbbiekben szeretnék a padlás födémre közetgyapotot téríteni. A kérdésem az,hogy a leírtak szerint megcsinálhatom? Ön mit ajánl?

 12. szigeteloaruhaz

  Kedves Szilvia!
  Most rakták fel a gipszkarton mennyezetet. A gipszkarton fölé párazáró fólia, illetve szigetelés került. Jött a villanyszerelő és átfúrta a gipszkartont és vele együtt a fóliát is. Kérdésemre azt mondta, hogy ezt így szokták. Jól érzem, hogy hülyének néztem. Mennyire jelenthet ez problémát? Elég sok helyen fúrtak bele, mert ledes lámpák fogják biztosítani a világítást. Mit tudok tenni? Le kellene szedetnem mindenhol a gipszkartont?
  Válaszát előre is köszönöm! László

  1. szigeteloaruhaz

   Kedves László!
   Igazából nincs más kivitelezési megoldás, legalább is én még nem hallottam róla. Esetleges megoldás, hogy ha a kivágott helyeken a gipszkarton “külső” oldalával összeragasszák a párazáró fóliát, és a lámpák felhelyezését tömítéssel oldják meg. De igazából egy normál lakásnál nem okozhat az a mennyiségű pára problémát.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 13. szigeteloaruhaz

  Kedves Szilvia!
  Segítségre lenne szükségem, nedves salétromos a falam, stukatur mennyezetem van. Vízszigetelés fog töörténni, magas nyomású injektálással, milyen kartonozást javasolna a falakra ill a mennyezetre? Az én elképzelésém a következő lenne. Injektálás után 2 nappal a falakat lécezéssel (anyagi okok miatt) a stukatur mennyezetet profilozva tenném föl. Kívülről később szigetelném a házat. Van-e buktató az elképzelésembe, kell-e szigetelés. Kiszellőzik -e falam a karton mögött, ha hagyok alul fölül hézagot? Válaszát köszönöm U. Péter

  1. szigeteloaruhaz

   Kedves Péter!
   Sajnos nem tudom megmondani, hogy egy injektálás után mennyi idő, amíg biztonságosan fel húzható egy belső felületképzés. Mivel, ha még túl nedves a fal, akkor a gk. falazat mögött egy kialakult harmatpontnál elkezdődhet a pára lecsapódás.
   Így, a legmegbízatóbb megoldást talán az jelentené, ha egy energetikus szakemberrel egyeztetni, hogy külső hőszigetelés nélkül, mikor és milyen rétegrendbe kerülhet fel a gipszkarton rendszer.
   Elméletileg a levegő állottságát a gipszkarton alsó, és felső részén való megfúrásával ki lehet küszöbölni. De ez a lakásban biztosított páraháztartástól is függ.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 14. szigeteloaruhaz

  Kedves Szilvia!
  Újonnan épülő helyiség gipszkarton álmenyezet + fafödém kialakításában szeretném segítségét kérni.
  A tervezett rétegrend alulról felfelé: gipszkarton álmenyezet,párazáró fólia,üvegygapot szigetelés, gerenda,deszkázás. Először gerendák és a deszkázás készülne el.
  Az egyik kérdésem az lenne, hogy páraáteresztó fóliát, vagy egyéb “porfogót” érdemes-e a deszkázás alá tenni?
  A másik kérdésem, hogy a gerenda, és deszkázás elkészülte után a szigetelés elhelyezése megoldható-e a fém tartószerkezeten (a lelógó pálcás függesztések miatt)?
  Válaszát előre is nagyon köszönöm! Zoltán

  1. szigeteloaruhaz

   Kedves Zoltán!
   A szigetelés fölé helyezendő páraáteresztő fólia mindenképp javasolt, amennyiben nincs teljes mértékben elzárva a külvilágtól. Vagyis, ha lehetősége van porosodni az anyagnak, akkor mindenképp javasolt ellátni egy “porfogóval”.
   Igen, természetesen felhelyezhető. De személy szerint nehézkesebbnek találom alulról, mint felülről elhelyezni a szigetelést.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 15. szigeteloaruhaz

  Kedves Szilvia!
  Családi ház felújítása kapcsán a mennyezett (sárfödém) egyenetlenségeit dupla fa szerkezetes álmennyezettel valósítanánk meg. A szerkezet felett vinnénk az elektromos hálózatot. Rendelkezésünkre áll üveggyapot, hőtükör fólia, és párazáró fólia is.
  Melyik a megfelelő rétegrend figyelembe véve az elektromos szerelést is, milyen rétegrendet javasol alulról-felfelé haladva?
  Köszönöm válaszát!
  eviL

  1. szigeteloaruhaz

   Kedves Evil!
   Mivel hagyományos sár- fa födémről beszélünk. Így mindenképpen fontos a szerkezet minőségét ellenőrizni, illetve pártechnikailag leellenőrizni a kialakítani kívánt rétegrendet.
   Vagyis megkérném, hogy keressen fel egy energetikai szakembert, aki mérések, és számítások alapján pontos rétegrenddel tud szolgálni.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

   1. Beni

    Jó napot !

    Adott egy tetőtér amit be szeretnénk szigetelni.15 cm-es a szarufa ,cserép léc viszont ellen léc ellen van feltéve illetve kívülről van egy fólia
    Ezért belülről már csak 10 cm marad a szarufából mert 5 cm légrést kell hagyni a kiszellőzés miatt,lenne a szarufákon át húzva tükrös pára áteresztő fólia,persze mögötte a 5 cm -es légrésel, szarufák oldalán kifeszítve hogy ne essen be aztán jönne a 10 cm szigetelés és szintbe van így a 15 cm- es szarufával,erre a 10 cm-re jönne még 20 vagy 25 cm szigetelés úgy hogy a 5 cm az már a profil közé menne ,ezt milyen szerkezettel érdemes megoldani milyen távtartót vagy szerkezeti elemeket kellene vásárolnom hozzá hozzá hogy ezt a 30-35 cm vastag szigetelés megoldható legyen
    Előre is köszönöm a tanácsokat, segítségét!
    Üdv .: Beni

  2. Vizkeleti Dezső

   Kedves Szilvia.
   Érdeklődni szeretnék, a most következő téli honapokban van e teendőm az alábbi helyzetben. Családi házunk nem új építésű, az idén kezdtük el a felújítását. A ház új lemezcserepet kapott, új aljzatbetont. A belső falak gipszkartonozva, illetve pár helység vakolva. A gipszkarton pogacsakkal lettek felragasztva a téglafalra, ami előtte guzolva lett. A mennyezet szintén gipszkartonozva lett. De fölötte nincs semmi, csak a szabad padlaster. A padlás feljaro lett kinyitva a szellőzés miatt. A ház új nyilaszarokat kapott. A ház falazata kisméretű téglából készült, anno, úgynevezett “katonafal” rakassal. Vastagsaga 25 cm. A falak glettelese az idén már nem történik meg. A felújítás folytatását tavasszal folytatnank. Kérdésem az lenne, erheti e károsodás a házat tavaszig. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel, Dezső.

 16. szigeteloaruhaz

  Tisztelt Vajda Szilvia! Boltíves mennyezetet szeretnék vízszintesre kartonozni,mivel a belmagasság 5m magas.Kb 1m-t szeretném lehozni a mennyezetet.A helységek méretei 4x5m.Gipszkarton kereskedésben az eladó azt tanácsolta,hogy ne fém éket használjak,hanem 8-astiplit+csavart a függesztőpálcákhoz. A boltíves mennyezetem oly régi,hogy természetesen téglából készült. Ön szerint mivel rögzítsem a függesztőpálcákat? Köszönöm válaszát. F. Csaba

  1. szigeteloaruhaz

   Tisztelt F. Csaba!
   Gipszkarton álmennyezet készítés esetén általános esetben, ha beton, ha tégla felületről is van szó, akkor is beütőék a javasolt rögzítési technika. Tipli alkalmazása esetén “kihúzódhat” a teher súlya alatt a rögzítés.
   Mivel minden épület szerkezete más- más tulajdonságokkal rendelkezik, így javaslom, hogy mindenképpen egy kivitelezésben jártas szakemberrel egyeztessen helyszínen.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 17. szigeteloaruhaz

  Jò napot. Szeretném megkérdezni,hogy lécre szerelt gipszkarton mennyezet hőszigetelése mien elemekből áll sorrendben? Hol helyezkedik el a rendszerben a hőtükrös fólia ? M. Klaudia

  1. szigeteloaruhaz

   Tisztelt Klaudia!
   A fönti videón megnézheti a gk. álmennyezet elkészítésének menetét, és a termékek árjegyzékénél egy gyári anyaghányad táblázatot is talál.
   Általános esetben a hőtükör fóliát közvetlenül a gipszkarton mögé helyezik el.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 18. szigeteloaruhaz

  Tisztelt Vajda Szilvia!
  Szeretném a véleményét kérni az alábbi probléma megoldásában: a tőtéri fürdőszobánk ferde gipszkarton plafonja egy most már eléggé kitejedt foltban vizesedik, így téli időszakban, nem mi építettük, nem tudjuk, hogy hogy van szigetelve, vállakozótól vettük, sorház, mi a teendők, mit lehet vele tenni/mit tegyünk, kőműves hívjunk v. gipszkartonozót v. esetleg mi is házilag tudunk valamit tenni?
  Köszönettel. Bné Tünde

  1. szigeteloaruhaz

   Tisztelt Bné Tünde!
   Először is ki kellene deríteni, hogy mi okozza a problémát. Lehet túlzott pára, lehűlő felület, vagy akár átázás is. Mindenképp azt javaslom, hogy helyszínen legyen szíves egy energetikai szakemberrel egyeztetni a problémát.
   Majd ezek után az általa javasolt javítási munkálatokat elvégezni.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 19. szigeteloaruhaz

  Üdvözlöm!
  Mi szintén a belmagasság csökkentése miatt szeretnénk gipszkarton álmennyezetet, viszont a házunk vályog, tehát a tető felé semmilyen szigeteléssel nem bír. Azt tudjuk, hogy a vályogház falainak muszáj szellőznie, nem lehet párazáró réteggel ellátni, ezért kérdem, hogy a gipszkarton fölé ilyen falaknál is kellene a párazáró fólia?
  Köszönettel K. Andrea

  1. szigeteloaruhaz

   Kedves Andrea!
   A vályog épületeket teljesen külön kell kezelni. Ezért pontos vizsgálatra, és szemre vételezésre van szükség egy előzetes tanácsadáshoz is. Kérem, keressenek fel egy szakértő kollégát a környékükön. Vagy esetlegesen érdemes egy szálas szigetelő anyag gyártó cég alkalmazás technológusával egyeztetni.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 20. szigeteloaruhaz

  Tisztelt Vajda Szilvia!
  Társasházi lakásunk nappalijának menyezetét szigetelnénk hang és hőszigetelés céljából. A fenti hozzászólásokban olvastam, hogy a kőzetgyapot + giszkarton rétegrend esetén a szigetelés és a gipszkarton közé párazáró fóliát szükséges tenni. A kérdésem: MIÉRT? Mivel azt a kevés párát, ami a nappaliban van, és átjut a gipszkartonon azt kőzetgyapot továbbengedi felfelé. Jelenleg sincs párazáró fólia a vakolat alatt a menyezeten. És ha tennék fel ilyet, akkor a pára a közetgyapot és a gipszkarton között rekedne meg, kvázi ott okozna penészedést. Ha tévedek, kérem magyarázza el a dolog mikéntjét, tisztán szeretnék látni a kérdésben.
  köszönettel: Tamás

  1. szigeteloaruhaz

   Tisztelt N. Tamás!
   A gipszkarton lap mögé elhelyezett párazáró fóliának két funkciója is lehet. Az egyik a párazárás, és e mellett, ha megfelelő típusú fóliát választ, akkor a hősugarak vissza tükrözése.
   Ha jó értelmezem, akkor az Ön szigetelni kívánt mennyezeti része közbenső födém, tehát az Ön felett lévő lakótér fűtött. Ha, két fűtött helyiség közötti szigetelésről beszélünk, akkor nincs jelentősége a párazárásnak, mivel nem nagy valószínűséggel alakulhat ki harmat pont a szerkezetbe, ami a pára lecsapódást okozhatja.
   Viszont ez mellett fokozottan szem előtt kell tartania, hogy megfelelő páratartalmat biztosítson a lakásban, és természetesen, vagy mesterségesen megoldott legyen a szellőztetés.
   De természetesen a pontos rétegrend kialakításához szükséges lenne a meglévő szerkezet rétegrend ismerete is.
   Ezért a pontos adatokkal kapcsolatban kérem, hogy helyszínen keressen fel egy energetikus szakembert.
   Persze, ha az ön mennyezeti része zárófödém, akkor megint más a helyzet. Ebben az esetben viszont külső hőszigetelést javaslok, és itt érdemes a gipszkarton mögé párazáró fóliát helyezni, hogy plusz pára ne terhelje a szerkezetet. Illetve a külső szigetelés tetejére egy páraáteresztő fólia javasolt.
   Mivel sok minden befolyásolhatja a kialakítani szükséges rétegrendet. Javasolt ilyen esetben egy páratechnikai- és egy energetikai számítást készíttetni, amiből pontosan meghatározható, hogy milyen típusú fólia szükséges, és hová, illetve, hogy milyen vastagságú szigetelés szükséges.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 21. szigeteloaruhaz

  Kedves Szilvia!
  Fürdőszoba mennyezetnek elég az egy réteg impregnált gipszkarton vagy kettő kellene rakni?
  Köszönettel:
  Ádám

  1. szigeteloaruhaz

   Kedves Ádám!
   Általában 1 réteg gipszkartonnal készítik az álmennyezetet.
   De mindenképpen javasolt közvetlenül a gipszkarton mögé egy megfelelő párazáró réteget elhelyezni.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 22. szigeteloaruhaz

  Kedves Szilvia!
  Egy megvásárolni kívánt ház szigetelésével kapcsolatosan szeretnék kérdezni. A fal kívülről 5cm-es EPS-el van szigetelve. A belső burkolat szerelt gipszkarton, a fal nincs vakolva. Mindenhol fűrészporos tapétával ragasztották le a gipszkartont ami nem túl esztétikus, de leszedni is nehéz, ezért szeretnék még egy gipszkartonréteget felrakatni.
  Arra gondoltam, hogy a második réteg felszerelésekor hőtükör fóliát rakatok a két réteg közé – ez viszonylag olcsó megoldásnak tűnik. Kérdés az, hogy meglévő külső szigetelés esetén ezzel mennyit nyerek, a párásodás vonatkozásában mennyit kockáztatok?
  Vagy felejtsem el, és később jelentősebb költséggel kívülre rakjak fel még + 5-8cm EPS szigetelést?
  A második szinten (nem tetőtéri, teljes értékű szint) a födém fa szerkezetű és úgy láttam, hogy csak kb 15-20cm kőzetgyapot szigelelés van a gipszkarton felett, felül OSB lap van. Ezt hogy lenne a leghatékonyabb szigetelni, tekintettel a nyári melegre is?
  Előre is köszönöm válaszát:
  M. István

  1. szigeteloaruhaz

   Kedves István!
   Az épület párásodásának mértékét, és annak lecsapódásának pontját egy páratechnikai számítás alapján lehetséges meghatározni. Ebben egy energetikus szakember tud a segítségére lenni. Így a párazáró fólia felhelyezése előtt mindenképp egyeztessenek az említett szakemberrel.
   A meglévő gipszkarton szerkezetre pedig csak abban az esetben rögzítsenek még egy réteg gk-t, ha megfelelő rögzítéssel rendelkezik a tartószerkezet, és szakember biztosítja önöket, hogy kibír még egy réteg gipszkartont.
   Az biztos, hogy egy hőtükrös fólia réteg elhelyezése nem fog kiváltani egy 5- 8 cm-es szigetelést.
   Így, én mindenképpen javaslom az épület újbóli leszigetelését 5- 8 cm-es vastagságban.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 23. szigeteloaruhaz

  Tisztelt Szilvia!
  Sajnos a párazáró fólia ki lett hagyva a kartonozás során,ezért nedves gondolom fölötte
  a szigetelés, hogy lehet megszüntetni?
  Így néz ki alulról :karton,10cm isover szigetelés a gerendák között,felülről lécezés,fűtetlen padlástér.
  Hogy lehetne kijavítani? B. Zoltán

  1. szigeteloaruhaz

   Tisztelt Zoltán!
   Sajnos nincs igazán jó ötletem a dologra. Lehetséges, hogy ha vissza szednék a szigetelést, akkor a profilozáson keresztül lerakott, és összeragasztott fólia segítene a dolgon, de mivel ez már nem teljesen zárna, így nem tudom megmondani, hogy mennyire válna be. Ezenkívül nem ártana még 10 cm-es szigeteléssel ellátni a felületet.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 24. szigeteloaruhaz

  Tisztelt Szilvia!
  én már régen kartonozok és egyre jobban jövök rá, tudom meg hogy mit miért kell úgy. A kérdésem a következő: Miért kell a CD profilokhoz merőlegesen csavarozni a gipszkarton?
  válaszát előre is köszönöm!
  Gabó

  1. szigeteloaruhaz

   Tisztelt Gábor!
   Azért mert ez az előírás, szabvány.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 25. szigeteloaruhaz

  Tisztelt Vajda Szilvia!
  Egy új építésű családi házban szeretnék álmennyezetet. A kérdésem az lenne hogy a függesztőket rögzíthetem-e DN 6/35-ös acél beütőékkel a B60 béléstestbe, vagy a vasbeton gerendába kell fúrnom. Ajánlott a párazáró fólia?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel: L. Zoltán

  1. szigeteloaruhaz

   Tisztelt Zoltán!
   A gipszkarton álmennyezet elsődleges profilozását a födém tartógerendáiba kell rögzíteni, ez kb. 80- 100 cm közt jelent. Majd a mennyezet másodlagos profilozását erre rögzítve 40 cm-ként kereszt irányban helyezzük el. Gipszkartonozás előtt javasolt egy réteg párazáró fólia elhelyezése. De szükségességét csak egy hőtechnikai számítás alapján lehetséges meghatározni.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 26. szigeteloaruhaz

  Tisztelt Vajda Szilvia!
  Látszó mennyezetünk van, 2cm vastag parasztfödém. Elég gyatrán sikerült a felrakás. Mester hibája is és anyaghiba is. Eldeformálódtak a deszkák. Van ahol több mm-es hézag keletkezett a deszkák takarása között Hogy javítsuk ki a problémát? Ráadásul nappali egyben konyhával. Nagyon tartunk a gőztől, párától….Mivel, hogyan érdemes szigetelni? Még előtte állunk.
  Előre is köszönöm a segítségét!
  Tisztelettel: Smaragd

  1. szigeteloaruhaz

   Tisztelt Smaragd!
   Sajnos jobb ötletem nincs, mint egy új gk. álmennyezet. Ezzel eltakarható lenne a mennyezeti hiba, és a gk. mögé közvetlenül elhelyezett párazáró fólia elhelyezésével a felette lévő födém szerkezetet is megóvhatják a lakásban keletkező párától.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 27. szigeteloaruhaz

  KedvesCím!
  Fémvázas álmennyezetet szeretnék felújítás alatt lévő 128nm-es házunkba. Beton gerenda van beton tálcával, alulról bevakolva (de hullámos – ezért az álmennyezet), felülről felén betonozva, felén csak salak. Fent a padláson 2x10cm üveggyapot szigetelést ki akarok gurítani az egész felületen. Kérdésem az lenne, hogy ez esetben is kell a párazáró fólia a gipszkartonra felülről? Nem szívesen tennék, mert akkor így a felette levő rész lesz bezárva, nem? A ház alapból nem penészesedik sehol sem.
  Köszi, Zoli

  1. szigeteloaruhaz

   Kedves Zoli!
   Amennyiben gipszkarton álmennyezetet szeretnének kialakítani, mindenképpen javaslok egy hőtükrös párazáró fóliát elhelyezni közvetlenül a gipszkarton mögé. Vagyis a gipszkarton, és a profil közé.
   Ez megakadályozza, hogy a lakásban keletkező pára felfelé szálljon és a gipszkarton feletti szerkezetet terhelje.
   Természetesen ilyen esetbe már nem szoktak a födém felső részére, vagyis a szigetelés alá újabb réteg párazáró fóliát elhelyezni.
   Így a gipszkarton álmennyezet feletti rész is ki tud szellőzni felfelé a födémen keresztül.
   A födém vízszintes szigetelésének felső síkjára viszont javasolt egy páraáteresztő fólia elhelyezése, hogy a szigetelés ne sérüljön (pl. nedvesség, por), de kiengedje a bent lévő párát.
   Ha mindenképpen 100%-os biztonságot szeretne elérni, akkor keressen fel egy épület energetikus szakembert, aki pontos számítások alapján meghatározhatja, hogy hova milyen fólia javasolt, milyen vastagságú szigeteléssel.
   Ugyan ekkor az ilyen jellegű kérdésekben egy szálas szigetelések gyártó cég alkalmazás technológusa jártasabb, tehát a kiválasztott szigetelést gyártó céghez érdemes még közvetlenül fordulni.
   Pl. URSA.
   Mivel ők többségben csak ilyen rétegrendek kialakításával foglalkoznak, ezért biztos, hogy pontosabb válasszal tudnak szolgálni, mint én.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 28. szigeteloaruhaz

  Kedves cím!
  Stukatúros házhoz szeretnék gipszkarton mennyezetet kialakítani. A rétegrend a padlástól lefelé a következő:
  (a cserepek alatt a padláson se fólia, se gyapot)
  – járó beton (5cm, de nem tervezem használni a padlást)
  – fa födém (deszka-gerenda-deszka)
  – nádborítás, vakolva.
  A nád sehol nem “látszik ki” és a vakolat sincs megrepedve, nem potyog.
  Érdeklődni szeretnék, hogy tudom-e úgy rögzíteni a gipszkarton profilokat, hogy a meglévő rétegrendet ne kelljen lebontanom? Ráadásként abban is kérném a tanácsát, hogy a gipszkarton mennyezet és a nád réteg közé helyezhetek-e üveggyapot szigetelést, vagy a jelenlegi szigetelés elegendőnek tűnik?
  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Péter

  1. szigeteloaruhaz

   Kedves Péter!
   A gipszkarton álmennyezet rögzítését a meglévő födémszerkezet gerendázatába kell megoldani. Sajnos ez sokszor, ha másképp nem is megy, legalább pontszerű bontást igényel. Stukatúros mennyezet esetén sajnos nem tudom megmondani, hogy egy új réteg kialakítása után, hogy fog viselkedni, és milyen mértékben repedezik meg. Így javasolt lenne leszedni, nehogy az új mennyezetre essen.
   A gipszkarton mögé közvetlenül ajánlott egy párazáró fóliát elhelyezni. Természetesen a gipszkarton, és a födémszerkezet közé is lehet elhelyezni szálas szigetelő anyagot. De ha úgy se lesz használva a födémszerkezet, padlás akkor érdemesebb lenne a födém felső síkját leszigetelni.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 29. szigeteloaruhaz

  Üdvözlöm.
  Azt szeretném kérdezni,hogy vályogfalra lehet-e gipszkartonozni?! Egy szobáról lenne szó.Elég egyenletlenek a falak/sarkok, ezért gondoltunk a gipszkartonos megoldásra.A falak szárazak, penészedés nem volt soha.Ha gipszkarton felkerül a falra esetleg tartani kell penészedéstől?Ha igen akkor hogyan lehet ezt elkerülni (szellőzését megoldani) illetve léccel megoldható-e a rögzítés?!
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdv: István

  1. szigeteloaruhaz

   Tisztelt István!
   Sajnos nem mondhatom, hogy gipszkartonozás után nem jelenhet meg a penészesedés.
   Így két dolog történhet. Vagy le fóliázzák a gipszkarton mögötti részt, így a szoba felé nem fognak semmilyen penészesedéssel találkozni. De sajnos ebben az esetben nem lehet tudni, hogy mi alakul ki mögötte. Vagy felhúzzák az előtét falat, és alul- felül szellőzési lehetőséget biztosítanak a falazatnak. Ha viszont ez nem megfelelő módon lesz kialakítva, akkor szintén kialakulhat a penészesedés.
   A vályog épületeknél fontos felújítás előtt rendbe rakni a vízszigetelést, és a belső páratartalom megfelelő mértékű fenn tartása.
   Sajnos vályog esetén sok minden elindíthat egy szerkezeti roncsolódást, hibát.
   Így kérem, hogy csak szakszerű kivitelezést alkalmazzanak, és helyszínen egy hozzá értő szakemberrel egyeztessenek.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 30. szigeteloaruhaz

  Kedves cím,
  A következőben kérném segítségedet, tanácsodat, javaslatodat. A problémánk a következő. A szobák mennyezetének szélei és közepe között kb. 10-12 cm magasságbeli különbség van. Ez mitől lehet, deszkázat, gerendák elfáradása? Te mit javasolnál, hova rögzítsem a szerkezetet? Deszkázat, gerendák (távolítsuk el az alsópadlást?) vagy egy kereszt gerenda elhelyezésével tehermentesítsük a mostanit?
  Elnézést, ha butaságokat írnék, nem az én szakmám és saját magunk szeretnénk megcsinálni amit csak lehet a mai árak mellett!
  Ha lehet, ne adj „szakemberhez menjek” választ!
  Válaszodat előre is megköszönve,
  Üdv:
  S.

  1. szigeteloaruhaz

   Kedves satch!
   A 10-12 cm-es belógás elég nagynak számít. Nagy valószínűséggel a gerendázattal, a tartószerkezettel lehet valami probléma.
   A gipszkarton szerkezetet mindenképpen a födém gerendáihoz kell rögzíteni. De, ha ilyen nagy mértékű belógásról van szó, akkor nem merném ráterhelni a gipszkarton álmennyezetet a födém szerkezetre. Sajnos csak azt tudom javasolni, hogy a födém kijavítását nézessétek helyszínen meg egy kivitelezővel.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

   1. szigeteloaruhaz

    Kedves Szilvia,
    a szoba mérete 4×4,5m. 4 méteren biztos a gerendázattal lehet a probléma nem a lecezéssel esetleg?
    Üdv:
    S.

    1. szigeteloaruhaz

     Kedves satch!
     Mivel nem ismerem a lakótér pontos paramétereit, és hogy hogy helyezkedik el a gerendázat, nem tudom ilyen távolságból megmondani a problémát okozóját. Találgatni meg végképp nem szeretnék. Kérem, helyszínen nézesse meg egy szakemberrel.
     Tisztelettel: Vajda Szilvia

 31. szigeteloaruhaz

  Üdvözlöm!
  Olyan kérdésem lenne hogy a kéménynél a fal átfeketedett,levertük a vakolatot tégláig,és szeretnék gipszkartont tenni arra a részre!Lehetséges-e,van e valamilyen veszélye?
  Köszönettel:G. Ildikó

  1. szigeteloaruhaz

   Tisztelt Ildikó!
   Inkább egy különálló tartószerkezetre szeret gipszkarton falazatot javaslok. Nem lenne jó, ha a kémény szerkezetét összefurkálnák, a ragasztás pedig nem tudom mennyire maradna meg a kémény szerkezetén.
   Ezt a kérdését, inkább egy gipszkarton ragasztót, és kéményt gyártó cég alkalmazás technikusával egyeztesse.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 32. szigeteloaruhaz

  Tisztelt Szakértő!
  Mennyezetemet szeretném 8 centiméteres hungarocellel ragasztással lefedni. A cél belmagasságcsökkentés, kis szigetelés, valamint a mostani mennyezeti szépséghibák (tényleg csak apró hibák) takarása. Kérdéseim: lesz e penészedés (felette betonfödém, a tetőtér nincs beépítve). Ha a leírt célt a leírtakhoz képest másképp volna célszerű megoldani, kérem tanácsát. A gipszkartonos mennyezet sztem jóval költségesebb, így ha van rá megoldás, azt inkább kihagynám.
  Megtisztelő válaszát előre is megköszönve
  Tisztelettel, Ch.

  1. szigeteloaruhaz

   Tisztelt Ch.!
   Sajnos a kérdésére nem tudok pontos választ adni. A választ egy páratechnikai számítás alapján lehetséges meghatározni. Függ a meglévő rétegrendtől, az épület anyagaitól, a szoba funkcionális használatától. Kérem, ezzel kapcsolatban keressen fel az ön környezetében lévő energetikus szakembert.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 33. szigeteloaruhaz

  Tisztelt Uram/Hölgyem!
  Felújítás alatt álló családiházam egyik alsó helyiségét szeretném gipszkartonnal burkolni. A helység viszonylag kicsi összesen 9 négyzetméter. Mivel a belmagassá jelenleg is elég alacsony, a plafon burkolásánál, a függesztéses megoldás helyett tetőlécet csavaroznék fel (egymástól 50 cm távolságra) és arra rögzíteném a gipszkarton lapokat. A kérdésem, hogy az általam választott megoldás megfelelő-e.
  Tisztelettel:
  H. Károly

  1. szigeteloaruhaz

   Tisztelt Károly!
   A lécek mennyezetre való rögzítését inkább direkt függesztővel javaslom. A direkt függesztő rögzítése mindenképpen a gerendázatba fogjon, és a lécek egymástól való távolságuk ne legyen 40 cm-nél nagyobb.
   Ha viszont még pár centi nem számítana, akkor dupla profilozást javaslok kialakítani.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 34. szigeteloaruhaz

  Tisztelt Vajda Szilvia!
  Gipszkarton álmennyezet készítését tervezem stukatúros födémem eltakarására. A lehető legkevésbé szeretném visszabontani a födémet, ezért az a kérdésem hogy a függesztőket mindenképpen a gerenda oldalára kell-e rögzíteni (nyírásra terhelve) vagy az is megfelelő ha az aljára rögzítem őket. Előbbi esetben a deszkákat elég rendesen vissza kell bontanom, hogy a gerendákhoz hozzáférjek míg utóbbinál egyszerűbben is megoldható a rögzítés kérdés teherbírás szempontjából az úgy korrekt lenne-e? S. Tamás

  1. szigeteloaruhaz

   Tisztelt Tamás!
   Utólagos gk. mennyezet esetén a tartó szerkezet felrögzítését a gerendázat alsó síkjára helyezik el. Viszont a gk. szerkezet felhelyezése előtt a meglévő szerkezetet ellenőrizni kell, hogy nincs-e instabil rész. Csak ezek a részek leszedése, kijavítása után lehet elkezdeni a szerkezet építését. Gk. mennyezet készítésénél a stukatúr vakolatot vissza szokták bontani.
   Kérem, keressen fel egy szakembert, aki helyszínen ellenőrizheti a födém, és a vakolat állapotát.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 35. szigeteloaruhaz

  Kedves Szilvia!
  Egy 5m*1,5m folyosó mennezetét szeretném gipszkartonnal burkolni, még nem dolgoztam gipszkartonnal. Kérdésem az lenne, hogy a profilozás során a hosszú oldal közepére elég-e egy profil és a szélét a falon lévő profilhoz elég-e rögzíteni? Kérdésem lenne még, hogy amennyiben a gk fölé szigetelést helyezek, de a födém szigetelése még nem megoldott, nem okoz-e hőhidat, hasznos-e, ha csak a folyosó van szigetelve, illetve a födém későbbi szigetelése során nem okoz-e problémát az, ha a folyosó felett belül plusz szigetelés van.
  Esetleg, ha bónuszként lehet ilyet kérni, mi lenne az ilyenkor ajánlott anyagszükséglet 9,5mm-es gk. tábla esetén. A födém anyaga még nem ismert előttem, mert egy 70-es években épült házba költöztünk be most, de fúrtam már bele és akkor téglapor jött belőle.
  Előre is köszönöm a segítségét!
  Üdvözlettel,
  M. Zsolt

  1. szigeteloaruhaz

   Kedves Zsolt!
   Kérem, hogy helyszínen keressen fel egy kivitelezőt, és egyeztessen a kivitelezés módjáról. A honlapunkon talál kisfilmet is a gk. mennyezet készítéséről. De nem javaslom az egyedüli elkészítését, főleg tapasztalat nélkül.
   A következő linken a gk. gyári m2 mennyiség kiszámítását találja meg.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 36. szigeteloaruhaz

  Tisztelt Hölgyem / Uram! Kétirányú bordavázra szerelt álmennyezetet szeretnék készíteni. Az álmennyezet tartószerkezete egy kétszintű bordaváz. A felső CD tartóprofilokat szemes függesztőhuzal és rugós gyorsfüggesztő segítségével szeretném felszerelni. Az alsó CD szerelőprofilok közötti távolságot 40 cm-ben határozzák meg.
  A mennyezet és a gipszkarton álmennyezet közé 5 cm vastag szigetelő anyagot szeretnék elhelyezni. Lehet kapni 40 cm széles szigetelőt, vagy a 60 cm széleset kell keresztben elhelyezni?
  Vagyis hogyan kell szigetelni és mivel?
  Köszönettel! P. Sándor

  1. szigeteloaruhaz

   Tisztelt Sándor!
   Álmennyezet esetén tekercses üveggyapotot szoktak alkalmazni. A tekercses szigetelés miatt könnyebben méretre vágható, és csak minimális hulladék keletkezik.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 37. szigeteloaruhaz

  Kedves Szilvia,
  Panel felújítás előtt vagyunk, a villamos vezetékeket is cseréljük. Negyedik, legfelső szint, ezért a födém furásával, vésésével óvatosnak kell lennünk. Hallottam, hogy 12,5-s gipszkartont plafonra is ragasztanak rugalmas csemperagasztóval. Mi a véleménye, bevállalható? Ha igen, milyen feltételekkel? A födém jól szigetelt, a plafon porszáraz.
  Válaszát előre is köszönöm,
  R. G.

  1. szigeteloaruhaz

   Kedves Gábor!
   Sajnos én még ilyet nem hallottam, hogy a gipszkartont plafonra ragasszák. A nagy súly miatt nem hiszem, hogy ilyen megoldás lehetséges lenne.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 38. szigeteloaruhaz

  Tisztelt Vajda Szilvia!
  Gipszkarton mennyezetünk van.A szigetelése a következő módon van megoldva. Gipszkarton, 5cm-es hungarocell a gerendák között,majd 10cm-es üveggyapot és a tetején fekete fólia.Hogyan lehet ezekből az anyagokból a helyes sorrendet kialakítani,vagy másféle szigetelést kell alkalmazni? Ugyanis a pára mikor kiolvad télen sajnos foltokat hagy a mennyezeten.
  Tisztelettel:N.-Gy. Lajosné.

  1. szigeteloaruhaz

   Tisztelt Lajosné!
   Sajnos nem igazán értem, hogy a lakás gipszkarton álmennyezetéről beszélünk, vagy tetőtér mennyezetével vannak bajok.
   Az biztos, hogy a leírt rétegrend nem helyes.
   Ha egy átlagos gipszkarton mennyezetről van szó, akkor a következő átlagos rétegrendet szokták alkalmazni alulról- felfelé.
   -gipszkarton,
   -párazáró fólia,
   -gipszkarton tartó szerkezet fém, vagy fa, közte szálas szigetelő anyag méretezett vastagságban,
   – meglévő födém szerkezet,
   ……
   Általában kétoldali szigetelést szoktunk javasolni, ami azt jelenti, hogy egy kisebb max. 10 cm-es szigetelés javasolt a gipszkarton mennyezet szigetelésére, és egy 10- 15 cm-es vastagsággal érdemes még a födém felső felületét is leszigetelni.
   Nagy valószínűséggel egy kis plusz szellőztetéssel el tudják tüntetni a kialakuló problémát. De a téli időjárásban ez nem biztos, hogy elegendő lesz.
   Kérem, keressenek fel az önök környezetében egy építési szakembert, aki helyszíni szemle után biztos, hogy segíteni tud a probléma megoldásában.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 39. szigeteloaruhaz

  Tisztelt Szilvia!
  A kérdésem hogy E-jelű betongerendás + béléstestes födémnél,ami nincs vakolva hogy lehet megoldani a direkt függesztők rögzítését.
  Láttam pár helyen hogy a betongerendát fúrták meg és beütőékkel rögzitették a függesztőt,de megmondom őszintén én nem szívesen fúrkálnám meg a betongerendát,mert az mégiscsak tartószerkezet,valamint vannak 6,6méteres gerendák is a házban,azt elég sok helyen meg kéne fúrni.
  A kérdésem hogy van e más megoldás a rögzítésre,esetleg a béléstestekbe fúrni sürűbben és gipszkarton tiplivel(ami kapaszkodna a béléstest másik oldalába)rögzíteni a függesztőt.
  Köszönöm!
  Üdv.: Tamás

  1. szigeteloaruhaz

   Tisztelt Tamás!
   Azért, a gerendákba javasolt a rögzítés, mert ahogy Ön is írta az a tartószerkezet. Vagyis az a legstabilabb az épület szerkezetek között. Sajnos nem tudom, hogy milyen időtálló, és biztonságos lenne béléstestbe rögzített gipszkarton mennyezet.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 40. szigeteloaruhaz

  Üdv!
  A padlástérből szeretnénk szobát csinálni. A szarufák közé már raktunk szigetelést és a gipszkarton lécezése is megtörtént már. A kérdésem az lenne, hogy a lécek közé érdemes-e üveggyapot szigetelést még pluszba tenni? A lécek 2.5 cm vastagok és én 5 cm üveggyapotra gondoltam ha esetleg az belefér. Ja és még annyi lenne, hogy mivel rögzíthetem a lécek közötti szigetelést nehogy kiessen amíg felrakjuk a gipszkartont? B. Csaba

  1. szigeteloaruhaz

   Tisztelt B. Csaba!
   Átlagosan egy tetőtér ferde síkú szigetelését 20- 25 cm-es vastagságú szigeteléssel érdemes ellátni. Nem tudom, hogy önnél már milyen vastagságú szigetelés van elhelyezve. Ha csak 10- 15 cm-es vastagság, akkor mindenképpen javasolt még 5 cm-es szigetelés elhelyezése.
   Viszont, ha önnek csak 2,5 cm-es hely lenne elhelyezni a szigetelést, akkor maximum 2,5 cm-es szigetelést lehet elhelyezni. Sajnos a szigetelő anyagok összenyomása pont az ellenkező hatást váltja ki, mint amire számítanánk.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 41. szigeteloaruhaz

  Jó napot!
  Én azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e paraszt ház mennyezetére gipszkartont felrakni ami ugye gerendás, em nagyon értek hozzá de megszeretném csinálni, ha tudna nekem segiteni az nagyon jó lenne vagy esetleg egy videót vagy leirást adni lesznek segitségek de az a biztos ha elöbb utána járok a dolognak.
  Várom a válaszát!
  Köszönöm!
  L. József

  1. szigeteloaruhaz

   Kedves József!
   Elsősorban azt javaslom, hogy a helyszínen egyeztessen egy szakemberrel a kivitelezéssel kapcsolatban. Gyakorlatilag megoldható a fafödém ellátása gipszkarton álmennyezettel. Ami fontos, hogy a kartonozás és a födém között maradjon légrés. Illetve, hogy a kartonozás mögé közvetlenül kerüljön egy réteg párazáró fólia.
   A gipszkarton álmennyezet általános készítéséről honlapunkon talál egy kis bemutató filmet.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 42. szigeteloaruhaz

  jó napot!nyáron elkezdjük a házunk ami a (60-as évben épült terméskőből)belső felújitását kivül 5cm nikecellel szigeteltünk. (régen még ez elég volt)+új műanyag hőszigetelt nyílászáróink is vannak, belül a szobák falát
  12,5-ös gipszkartonnal szigetelnénk alatta 5cm vastag rockwoll kőzetgyapot szigetelő anyagot tervezünk tenni:
  szeretném megkérdezni hogy elég csak a külső falakat szigetelnünk ezzel a módszerrel vagy a válaszfalakra is tegyünk fel a szigetelő anyagokból?A második kérdésem hogy a padlástér nem használt de szeretnénk beszigetelni ide páraáteresztő fóliát gondoltunk 10cm kőzetgyapot táblákkal. kérdésem ez így elég szigetelés lesz a házunknak? H. Vilmosné

  1. szigeteloaruhaz

   Tisztelt H. Vilmosné!
   Az épületre szükséges vastagságot egy energetikai számítás alapján lehetséges meghatározni. Ebben egy energetikus szakember tud önnek segíteni.
   Belső szigetelést nem igazán szoktuk javasolni, max. kiegészítő szigetelésként. De ehhez megfelelő külső szigeteléssel kell rendelkeznie.
   Nem járható födém szigetelés esetén min. 2 x 10 cm-es vastagságú szigetelést javaslok. A szigetelés alá kerülendő fólia típusát egy páratechnikai számítás alapján tudják meghatározni. A szigetelés fölé páraáteresztő fóliát javaslok.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 43. szigeteloaruhaz

  Tisztelt Szilvia!
  A gondom a következő, új tetőszerkezetet készítettem, a függőleges gerendák közé 15cm szigetelést tettünk majd erre keresztben helyeztünk el 10/5-ös keresztlécezést, ami közé 10cm szigetelést tettünk, majd párazáró fóliát. A gond az, hogy a keresztben vízszintesen futó lécek távolsága esetenként 1-1,2m, a gipszkartonos elkezdte fa léccel függőlegesen alálécezni, de ezt mondja a gipszkarton meg fog hajolni, mivel a vízszintes lécezés távolsága túl nagy. Lehetséges e ez, vagy ki lehet e küszöbölni. Nyilván a teljesen kész szigetelést nem bontanánk vissza.
  Köszönettel: P. Balázs

  1. szigeteloaruhaz

   Tisztelt Balázs!
   Főtartóként szereplő lécezés max. 80 cm tengely távolságú lehet, a második lécezés pedig 40 cm max. Így sajnos azt tudom javasolni, hogy vissza kell bontani a lécezést, és új kiosztással elkészíteni.
   Bár a videón 50 cm-es távolságot javasolnak, de inkább max. 40 cm-es távolságot ajánlok.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 44. szigeteloaruhaz

  KEdves Szilvia!
  Értem amit ír, de a ház belmagassága így is alacsony gerendás “parasztház” jellegű, tehát ott nincs lehetőség belógatásra, ezért kérdezem, hogy ha a párnafát rögzítem a gerendához, majd a fához a kartont úgy jó e? illetve a fal mentén kell e ez a fém váz vagy valami szegő elegendő?
  Köszönettel: R. Marianna

  1. szigeteloaruhaz

   Kedves Marianna!
   Természetesen megoldható. De ne közvetlenül a gerendához rögzítse a lécet, hanem iktasson be egy direkt függesztőt, vagy egy akusztikus lengőkengyelt a léc felfüggesztéséhez.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 45. szigeteloaruhaz

  Tisztelt Szilvia!
  Van egy 408cm * 370 cm-es konyhám, aminek a mennyezetét szeretném kartonozni, de csak a két hosszabb, és az egyik rövidebb oldalt tudom UD30-al ellátni, a mennyezetet pedig nem nagyon szeretném terhelni ( fagerendás födém, nagy fesztáv miatt )milyen megoldást javasol?
  Tisztelettel:
  Sz. Béla

  1. szigeteloaruhaz

   Tisztelt Sz. Béla!
   A gipszkarton álmennyezetek esetén az UD30-as profilok másodlagos szerepet töltenek be, mert az álmennyezet terhét a felfüggesztések tartják.
   Ha azonban a felfüggesztést sem tudja biztosítani, akkor nem tudok segítséget biztosítani.
   Kérem, keressen fel egy gipszkarton szerkezetek kivitelezésével foglalkozó céget.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 46. szigeteloaruhaz

  Tisztelt Szilvia!
  Ha gerendás a mennyezet, arra hogyan, milyen technikával rögzítsük a gipszkartont, illetve ahhoz kell e ez a fém váz, vagy elég esetlegesen úgymond párnafázni, mert a belmagasság így is alacsony! Ebben az esetben is kell e szigetelés vagy elmaradhat?
  Köszönettel: Marianna

  1. szigeteloaruhaz

   Tisztelt Marianna!
   Természetesen a profilozást itt is a gerendákhoz kell rögzíteni csavarral. Függesztőként választhatja vagy a direkt függesztőt ezzel max. 12 cm-t tud lelógatni, vagy a rúgós függesztő + pálca ezzel akár 1,5 m lelógást is tud készíteni.
   Ha csak pár centit szeretne, akkor inkább a direkt függesztőt javaslom.
   Általában dupla profilozással készítik az álmennyezeteket, ez min. 6- 8 cm-es lelógást vesz igénybe. De sokszor csak egyszeres profilozást készítenek, így itt csak egy profil vastagsággal kell számolni, plusz a vízszintezéssel.
   Az álmennyezet kialakításához lehet fém profilt, vagy fa lécet is alkalmazni.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 47. szigeteloaruhaz

  Jó napot kívánok!
  Épülő fafödémes (20×15-ös gerendák vannak kb.70cm-enként) családi házunkba gipszkartonból készülne a mennyezet!
  10-20cm-t szeretném lejjebb engedni a gerendától.
  Abban szeretnék segítséget kérni melyik megoldásból induljak ki lécezés is lehet vagy profillal kell megoldani?
  Hozzávetőlegesen mennyivel drágább megoldás a profilozás?
  Az oldalfalakra mindenképp körbe fel kell fúrni a fém profilt?
  Köszönöm szépen segítségüket!
  Tisztelettel: K.Ernő

  1. szigeteloaruhaz

   Tisztelt Ernő!
   Mind léccel, mind profillal készítenek gipszkarton álmennyezetet. Elsősorban a fém profilt javaslom, hisz az még is időt állóbb. Amúgy szerintem nincs nagy különbség a két profilozás között. Sajnos nem tudok, még egy hozzá vetőleges különbséget sem mondani a két profilozás között. Viszont ami szerintem a legtöbbet nyom a latba az a léc, vagy a CD profil használata.
   Gk. léc: 158 Ft/ fm,
   Gk. CD profil: 214 Ft/ fm.
   A mennyiben előtét falat szeretne készíteni, akkor sajnos azt csak profilozással tudja elkészíteni.
   Esetlegesen a száraz vakolást tudom még ajánlani.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 48. szigeteloaruhaz

  Tisztel Szilvia !
  Miért elengedhetetlen a gipszkarton mennyezet fölé (és a hőszigetelés alá) a hőtükrös párazáró fólia beépítése ? Elegendő-e csak a vizes helyiségekben szerelni ?

  1. szigeteloaruhaz

   Tisztelt Ottó!
   Azért érdemes a gipszkarton és a szálas szigetelés közé elhelyezni egy réteg párazáró fóliát, hogy a lakásban keletkező pára ne a felső szerkezetet terhelje. Ha hőtükrös a fólia, akkor még a szigetelésben is plusz segítséget nyújthat.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia